Protest Raad van State afgewezen

De Raad van State heeft ons protest tegen de afgraving van de dijk helaas afgewezen. We hadden gehoopt, dat de dijk en de natuur behouden zouden blijven, maar helaas: de natuur langs het Halve Zolenpad in de Baardwijkse Overlaat zal voor een groot deel verdwijnen.

Dat betekent: 532 bomen weg, 785 meter struiken weg, en daarmee ook: “dag vogels, dag bloemen.” En het betekent ook, dat de fietser en de wandelaar in de toekomst een veel minder aantrekkelijk en minder veilig fietspad zal moeten gebruiken.

Tenzij…

Tenzij de Provincie Noord-Brabant en de gemeentes Waalwijk en Heusden zich alsnog bezinnen en een andere invulling geven aan de plannen voor een snelfietsroute. Want tot nu toe blijven we van mening, dat nut en noodzaak bij de plannen voor de zo drastische reconstructie van het Halve Zolenpad in de Baardwijkse Overlaat ontbreken.

Doe het niet!

Afgraven van de dijk, aanleg van een overbodige betonnen vierde brug, beschadiging van het technisch en cultureel erfgoed van de bruggen: het is in strijd met de Europa Nostra Prijs (in 2013 aan dit tracé toegekend) en ook met de status van Rijksmonument voor de bruggen.

4500 steunbetuigingen

De huidige plannen voor de Baardwijkse Overlaat vinden we een groot verlies voor de Langstraat! Immers: als natuur en cultuur verdwijnen, dan wordt eerst alles betongrijs, daarna zwart.

Velen steunden ons in de afgelopen jaren: ruim 4500 mensen plaatsten een handtekening en steunden ons als FBL in ons pleidooi voor behoud van die natuur die de fietser beschut tegen regen en wind, van de dijk en van de bruggen. Onze dank gaat uit naar hen die samen met ons geloofden dat de natuur en de dijk behouden moesten blijven.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *